Het Centrum Medische Genetica (CMG) is verbonden aan zowel de Universiteit Antwerpen (UA) als het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). In totaal werken er meer dan 150 medewerkers (artsen, paramedici, biochemici, biologen, bioinformatici, ingenieurs, laboranten, en administratief personeel).
Het CMG bestaat uit een consultatie-eenheid en uit laboratoria voor diagnostiek en wetenschappelijk onderzoek. Intensieve samenwerking tussen deze verschillende eenheden zorgt voor een optimale patiëntenzorg, performante en accurate diagnostiek, translationeel onderzoek en innovatieve research.
In de consultatie-eenheid krijgen patiënten en/of hun familieleden genetisch advies op multidisciplinaire wijze. Hiervoor beschikken we over een team van klinisch genetici, genetisch consulenten, verpleegkundigen en psychologen. Patiënten kunnen op eigen initiatief een afspraak maken of worden verwezen door een geneesheer (huisarts of specialist), een zorginstelling voor mindervaliden of andere (para)medische instanties.
In het diagnostisch laboratorium worden genetische testen verricht zoals chromosomenonderzoek, FISH analyse, SNP array analyse, analyse van genenpanels, exoom- sequenering en gericht genonderzoek. Het diagnostisch laboratorium ontvangt stalen van verschillende artsen en ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Met behulp van genenpanels kunnen we voor verschillende aandoeningen (aneurysmata, hartritmestoornissen, diabetes, erfelijk gehoorverlies, familiale borst-/ovariumkanker en andere erfelijke kankers, skeletdysplasieën en groeistoornissen, dyslipidemieën, obesitas, cerebrale parese en cerebrovasculaire aandoeningen, syndromen met cognitieve beperking en neurologische aandoeningen zoals ataxieën, perifere neuropathieën, myopathieën en epilepsie) een snelle en accurate genetische diagnostiek aanbieden.
Voor wetenschappelijk onderzoek heeft het CMG een aangepast onderzoekslaboratorium. De onderzoeksactiviteiten zijn vooral gefocust op de domeinen van erfelijk gehoorverlies, obesitas, ontwikkelingsproblemen met verstandelijke beperking of cerebrale parese, bot- en kraakbeenaandoeningen, kanker en erfelijke hart- en bloedvataandoeningen. Het CMG heeft hiervoor de voorbije jaren een wereldwijde reputatie opgebouwd. Binnen de Universiteit Antwerpen is het team ook erkend als excellentieconsortium (GENOMED en TRANSGEN).